Het joodse meisje Simone is negen jaar oud als zij in de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken zonder haar ouders. Bij elke nieuw onderduikadres speelt zij een spel met haar…
De zes verhalen in De verschrikkingen van het noorden gaan over de dingen die een mens overkomen als hij eenmaal volwassen is. De reis van geboorte naar dood is voor Burnier een…
Andreas Burnier’s debuutroman uit 1965 was de eerste Nederlandse roman waarin openlijk en met humor over vrouwelijke homosexualiteit werd geschreven. Het boek is meer dan een…
Andreas Burnier schreef sporadisch gedichten en in 1981verscheen een kleine bundel onder de titel ‘Na de laatste keer’. Na haar overlijden in 2002 werden er in haar archief…
Dit boek geeft een beeld van de wereldbeschouwing van Andreas Burnier en de grote variëteit aan thema’s waarmee zij zich bezighield. In de vorm van brieven, essays en…
In 1990 keert Andreas Burnier terug naar het jodendom. Vanaf die tijd duikt zij diep in de traditie van het jodendom. Zij begint vrijwel onmiddellijk hierover te schrijven en…
Een tevreden lach…
Jeanne Brookman is een Amsterdamse radicaal, bekwaam doch ongeremd minnares, drinker en reiziger in het Griekenland van voor de geboorte. Een roman over vrouwen waarin niemand…
Deze roman is niet te beschrijven in klassieke termen. Het is geen verhaal van A tot Z. Er komen veel thema’s aan bod en dat weerspiegelt zich in de namen van de hoofdstukken:…
De mannelijke hoofdpersoon William Baston keert na een verblijf in Duitsland waar hij in de oorlog (WOII) is te werkgesteld terug naar Amsterdam. Hij begint opnieuw maar de…
Dit boek is een raamvertelling waarin de auteur driemaal een aanzet tot een boek onder woorden probeert te brengen. De reis gaat over de keer der tijden, de komende grote strijd…
Eind jaren tachtig keert Andreas Burnier terug naar het Jodendom (zie inleiding Ruiter in de wolken) en dit boek is een queeste van de auteur naar haar eigen identiteit en een…
De titel van dit boek verwijst naar het openbaar afscheidscollege aan de Katholieke Universiteit Nijmegen van C.I. Dessaur op 11 oktober 1988 en dat in dit boek is opgenomen. De…
In 1982 verschijnt onder de auteursnaam C.I. Dessaur het wetenschappelijke boek De droom der rede met als ondertitel: Het mensbeeld in de sociale wetenschappen. Een poging tot…
In Deel I zijn de lezingen geplaatst, die voor een groot deel zijn ontstaan in het kielzog van het boek De droom der rede, waar degenen die de auteur uitnodigden graag nadere…
Gedurende zes jaar schreven Andreas Burnier (C.I. Dessaur, hoogleraar criminologie) en haar twee medewerkers elkaar brieven. In dit boek is een selectie van deze brieven…
Eind 1985 verschijnt in het tijdschrift Delikt en Delinkwent een redactioneel van de hand van prof. dr. C.I. Dessaur dat de gemoederen aardig in beroering brengt. Tot die tijd…
Dit boek bevat de volledige teksten van de Albert Verwey-lezingen die door Andreas Burnier in het kader van haar gastschrijver / docentschap werden uitgesproken op 11, 18 en 25…
Deze bundel bevat essays, redevoeringen, gedichten en verhalen van 1966 tot 1974 die niet eerder zijn verschenen. Of het nu gaat over wetenschap, kritiek op eigen werk, de…
Dit boek verscheen onder twee namen: Prof. Dr. C.I. Dessaur en Andreas Burnier. Hier spreekt de hoogleraar in de criminologie en de litteraire schrijver Andreas Burnier. Dit…
De zwembadmentaliteit is de mentaliteit van het met elkaar meehuilen, het gedachteloos met elkaar meepraten en -schreeuwen, zoals je dat, min of meer symbolisch, kunt vernemen…
Deze brief is geschreven aan Tineke de Vries (latere naam Christine Hebert), vriendin van Andreas (toen Ronnie geheten, haar onderduiknaam).
Recent ontdekt in een antiquariaat, een uniek liefdesgedicht van Andreas Burnier voor haar toenmalige geliefde Paul Franssen, gedateerd 18 december 1967.
In 1971 wordt C.I. Dessaur voorgedragen als hoogleraar Criminologie bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te Nijmegen. Dit gaat niet zonder slag of stoot.
In 1949 gaat Ronnie Dessaur studeren in Amsterdam en wordt lid van de AVSV, de Amsterdamse Vrouwelijke Studentenvereniging en het dispuut Arktos. Arktos (1917-1997) was in die tijd…
Boeken en bibliotheken hebben van jongs af aan mijn begeerte opgewekt, mijn vurige interesse gehad, mij onweerstaanbaar aangetrokken.
Een handleiding uit 1990 voor volwassen Joden die zich willen verdiepen in hun traditie. Het artikel formuleert de 'wet op de geestelijke terugkeer'.
Velen van ons willen graag lezen en heel graag Joods lezen, maar waar en hoe te beginnen in die immense, voortdurend aanzwellende boekenstapel?
Lezing gehouden tijdens symposium ‘De werkelijkheid van het spirituele in de abstracte kunst’, 1987
Een reactie op Rudy Kousbroek, een 'kruimeldief [van] zijns inziens belastende losse citaten'.
Een parodie op het werk van psychiater Van de Aardweg, die stelde dat homoseksualiteit een geneesbare ziekte is.
Een polemisch artikel in antroposofisch tijdschrift Jonas (1988) over de 'columnisten-ziekte' en in het bijzonder tegen haar gerichte column.
Een kritisch artikel in NRC (1990) over het laten vervallen van de eeuwenoude bibliotheek Ets Haim.
'Europa zal, door alle macroprocessen die zich al sinds de Eerste Wereldoorlog onstuitbaar voltrekken, nooit meer zijn wat het, ten goede en ten kwade, is geweest.'
Over Joodse schrijvers in Nederland en haar eigen (literaire) reis terug naar het jodendom.
Boekbespreking Rudolf Steiner als filosoof: Een kritiek op zijn kennisleer, door Frans Marx.
Bespreking van de tentoonstelling Van Gogh en Millet als boerenschilders.
Brieven van een jonge schilderes rond 1900 Uitgegeven door Andreas Burnier en Caroline van Tuyll van Serooskerken
Een humoristische kritiek op het slechte en vaak foutieve taalgebruik van hoogopgeleiden. Gepubliceerd in NRC 15 augustus 1978.