Blog over het vergeten en weer opnieuw ontdekken van het werk van Andreas Burnier.
‘Het is zo absurd dat ik nog leef, wat moet ik er mee?’ vraagt de verteller in ‘Gesprek in de nacht’ (1967) van Andreas Burnier (1931-2002).(2002).
Een vondst van Maaike Meijer in het Literatuurmuseum: De inhoud van het boekje dat Andreas schreef in 1979 voor de piepkleine poppenbibiotheek van Tine van Buul van Querido.
Minke Douwesz over De huilende libertijn
Na mijn vorige blog, waarin ik schreef dat ik mijn lichaam had geaccepteerd zoals het was, gebeurde er iets dat alles veranderde. …
Deze zomer wordt het Vertalershuis Amsterdam feestelijk heropend. Heel veel vertalers kijken er ontzettend naar uit om tijdelijk hun intrek te nemen in een van de geheel…
Speech van Ronit Palache tijdens de presentatie van het door haar samengestelde boek, Andreas Burnier, Elk boek is een gevaar, op 18 september 2022 in De Balie te Amsterdam.
Speech bij de presentatie van Andreas Burnier, Elk boek is een gevaar, samengesteld door Ronit Palache, zondag 18 september 2022 De Balie te Amsterdam.
In dit essay betoogt Yra van Dijk dat 'Een tevreden lach' thuishoort in de canon van de Nederlandse literatuur.
Podcast naar aanleiding van 'Elk boek is een gevaar'.
Presentator Jannah Loontjens praat met letterkundige Yra van Dijk, Burnier-biograaf Elisabeth Lockhorn en met Yoeri Albrecht, die bevriend was met Burnier.
Ik denk dat zij Ischa vooral bewonderde om zijn ogenschijnlijke angstloze onbeschaamdheid en om aandacht krijsende uitspraken en teksten. Iets wat zij op die manier niet durfde.
"Meneer..." iemand achter me vraagt mijn aandacht, dus ik draai me om. "O sorry, hoor... ik bedoel 'mevrouw'."
Radiodocumentaire van Nikki Dekker: Wanneer radiomaker Nikki Dekker vertelt dat haar nieuwe documentaire over Andreas Burnier gaat, krijgt ze regelmatig als antwoord:‘Wie?’
Vlogboek over Andreas Burnier.
Een artikel van Renate Dorrestein over Andreas Burnier, oorspronkelijk gepubliceerd in het Liber Amicorum van het tijdschrift Lust & Gratie zomer 1991, ter gelegenheid van…
Het duurt nog een jaar voordat het boek Een tevreden lach, van Andreas Burnier verschijnt en dan kom ik eindelijk thuis.
Essay van Jaap Goedegebuure over Andreas Burniers cultuurkritiek en spiritualiteit.
Nu zal ik, à la Burnier, maar beginnen met iets vervelends te zeggen.
Dat ik tegenwoordig zo vaak word uitgenodigd om Andreas Burnier uit te leggen aan de massa, moet wel komen doordat ik ongemerkt een Andreas-Burnier-look-alike-contest heb gewonnen.
Het is tegenwoordig nog moeilijker uit te leggen dan in de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar Andreas Burnier zag de mens als een geestelijk wezen.
Een week geïnspireerd door de romans, essays, brieven en gedichten en persoon van Andreas Burnier
Avond over Burnier in de serie Grote Denkers in De Balie
Een avond in De Balie te Amsterdam over De Wereld van Burnier. Moderator was Yoeri Albrecht, sprekers waren Oek de Jong, Chris Rütenfrans en Willem-Jan Otten.
Het lezen van Een tevreden lach bleek dermate ontregelend dat niet alleen mijn literaire honger voor eeuwig werd gewekt, maar mijn levensloop er een definitieve wending door nam.
Wie was de schrijfster Andreas Burnier? Ik kende alleen haar naam. Door een fascinerende biografie ken ik nu ook haar werk
Artikel van Nard Besseling in Motief, uitgave voor de leden van de Antroposofische Vereniging in Nederland, nummer 202, mei 2016
De weduwe speelt een belangrijke rol, want zij heeft toegang tot alle documenten van de nalatenschap.
Column van Leo Frijda in de nieuwsbrief van Crescas naar aanleiding van het verschijnen van de biografie 'Metselaar van de wereld', 27 november 2015
Inleiding door Daniel van Mourik bij 'Ruiter in de wolken, Joodse essays 1990-2002', 2015
Essay van Jaap Goedegebuure over werk van Andreas Burnier en spiritualiteit.
In memoriam door Chris Rutenfrans in Trouw, 29 juni 2006
Lezing door Maaike Meijer bij de presentatie van de verzamelbundel Een gevaar dat de ziel in wil in 2003.
Enkele jaren geleden kwam ik via via in contact met een vrouw die jarenlang op de universiteitsbibliotheek had gewerkt en na haar pensioen in eigen beheer kleine publicaties het…
Een verontwaardigde reactie van Etty Mulder op de karikatuur van Andreas Burnier, in de ingezonden brievenrubriek Grrr van de Groene Amsterdammer en een reactie van Paul van der…
Interview door Xandra Schutte in De Groene Amsterdammer, 19 februari 1997.
Interview door Pauline Sinnema in Het Parool, 19 april 1997, over 'De wereld is van glas'.
Interview met Andreas Burnier door Manja Ressler naar aanleiding van het verschijnen van De wereld is van glas, in iets andere vorm verschenen in het Nieuw Israelietisch Weekblad…
Interview door Elisabeth Lockhorn voor Vrij Nederland. Het is later opgenomen in de bundel 'Geletterde vrouwen'.
Interview door Simone Jacobus in Hervormd Nederland, 12 augustus 1995, over haar oorlogservaringen en de halve eeuw die haar bevrijding duurde.
Een interview door Pauline Sinnema, verschenen in Het Parool op 12 februari 1994, over de lange weg die Andreas Burnier moest afleggen om van haar angst voor het Joods zijn af te…
Een debat over de 'vraag der vragen', gepubliceerd in de Groene Amsterdammer.
Interview door Ischa Meijer n.a.v. de toekenning van de verzetsprijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 aan Andreas Burnier.
Interview door Peter Burger en Arie Pos in Bzzzletin, oktober 1988, naar aanleiding van C.I. Dessaur's vertrek als hoogleraar Criminologie.
Schriftelijk interview door Yvon van Leeuwen en Ineke Bulte in Sophia & Co, januari 1988, naar aanleiding van het vervroegde emeritaat van C.I. Dessaur.
Naar aanleiding van het emeritaat van Prof. dr. C.I. Dessaur in 1988.
Interview door Harm Visser in Het Parool, 30 mei 1986, naar aanleiding van het verschijnen van 'De trein naar Tarascon'
Interview door Ton van Brussel in PZC/weet-uit, 19 juli 1986, naar aanleiding van het verschijnen van 'De trein naar Tarascon'.
Interview door Wam de Moor. Over de commotie die zij verwekte met haar artikel over euthanasie: ‘Ik ben in sommige opzichten buitengewoon progressief’. Over haar jeugd als…
Interview met Andreas Burnier naar aanleiding van het verschijnen van De litteraire salon.
Interview door Lize Alink. VARA teksten 9: Uitzending De rode draad, Onder professoren. Professor Dessaur. 28 Augustus 1981
Typoscript van een VARA uitzending in de serie: De rode draad, Onder professoren. Over vrouwen en criminologie, de ideale, androgyne mens.
Dit interview door Cees Veltman met Andreas Burnier naar aanleiding van het verschijnen van De reis naar Kithara verscheen in Hervormd Nederland op 8 juli 1978.
Interview door Leontine van Velp in Lover, driemaandelijks Literatuuroverzicht voor de Vrouwenbeweging, Winter 1977 - 4
Een reactie in gespreksvorm met Petra de Vries, Joyce Outshoorn en Anet Bleich
Interview door Martin Deelen in De Telegraaf, 14 februari 1973, naar aanleiding van een in de maak zijnd (maar nooit verschenen) boek over radicaal feminisme.
Interview door Klaas Peereboom in Het Parool, 6 maart 1973, naar aanleiding van C.I. Dessaur's benoeming tot hoogleraar Criminologie aan de Universiteit van Nijmegen.
Interview door Bibeb in Vrij Nederland, 7 april 1973, naar aanleiding van C.I. Dessaur's aanstelling tot hoogleraar Criminologie in Nijmegen.
In een brief aan Andreas Burnier betuigt Paarse September instemming met de door Burnier geïntroduceerde term 'sekse-fascisme'.
Interview door Hanneke Paardekoper-Van Buren in Standaard der letteren, 19 mei 1972.
In dit fragment beschrijft Hans Warren zijn bezoek aan de promotie van Andreas Burnier in Leiden in 1971.
In 1971 wordt C.I. Dessaur voorgedragen als hoogleraar Criminologie bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te Nijmegen.
Interview door A.J. van Dijk in NRC, 12 november 1971, naar aanleiding van de installatie van C.I. Dessaur als hoogleraar Criminologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.
Interview door Gertie Evenhuis in De vrouw en haar huis nr. 64, september 1970, naar aanleiding van het verschijnen van De verschrikkingen van het noorden.
Interview door Joop Bromet voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad naar aanleiding van het verschijnen van Het Jongensuur
Interview door Huug Kaleis in NRC, 12 februari 1967, naar aanleiding van De verschrikkingen van het noorden en Een tevreden lach.
Interview door Ben Bos in De Nieuwe Linie, 14 oktober 1967, naar aanleiding van het verschijnen van 'De verschrikkingen van het noorden'